OMAISHOITAJA KORONABYROKRATIAN KOURISSA 

(Mikä mättää?)

Minulle ringattiin tiistaina klo 9:30 Arskan vakkaripienryhmäkodista. Kundimme oli lomaillut siellä viikonlopun lähihoitojaksolla. Ohjaaja kertoi minulle, että ryhmiksen yhdellä ohjaajalla koronatesti oli näyttänyt positiivista. Ryhmäkodin kaikki vakituiset asukkaat olivat saaneet jo koronarokotuksen. He kuten kundimme Arska kuuluvat riskiryhmä ykköseen. Arska kuitenkin venttasi kotonaan bunkkaavana vielä rokotustaan. Jostain ensisijaistamissyystä ryhmäkodin henkilökunta oli toistaiseksi edelleen myös rokottamatta. Aikaisemmin myös toisella ohjaajalla oli todettu positiivinen koronanäyte.

Ryhmäkodin henkilökunta oli noudattanut työssään vammaisten ihmisten parissa Stadin koronaohjeita. Se käytti käsidesiä, muisti turvavälit, vältteli lähikontakteja ja koteloi naamansa kuonokoppaan. Minulle kerrottiin Arskan olleen hoitojaksollaan samassa tilassa positiivisen koronanäytteen antaneen ohjaajan kanssa. Minusta henkilökunta toimi vastuullisesti ottaessaan oma-aloitteisesti yhteyttä meihin Arskan omaishoitajavanhempiin. Tiedustelin ohjaajalta, kuinka me menettelemme Arskan huomisen työtoimintakeskukseen menon ja torstaina tapahtuvan koronapiikityksen kanssa?

Ohjaaja pyysi minua odottamaan Helsingin kaupungin Epidemiologinen toiminnan (ET) yhteydenottoa ja kysymään sieltä toimintaohjeita. Minulle selvitettiin, että ohjaajien tartuntaa/altistusta hoitaa nimenomaan ET. Kyseinen lafka huolehtii Stadin alueella tartuntatautiepidemioista sekä antaa niihin liittyvää neuvontaa ja ohjausta. ET seuraa Helsingin koronatartuntatilannetta ja se vastaa kuntatason valvonnasta ja torjuntaval-miudesta. Jäin venttaamaan ET:n ohjeistamia jatkotoimenpiteitä, koska sen toimenkuvana on antaa koronaan liittyvää neuvontaa ja ohjausta. Perheemme päätti pysytellä kotona sisätiloissa.

Soittaessani iltapäivällä klo 16:08 uudelleen ryhmäkotiin saadakseni valaistusta tilanteeseen Epidemiologinen toiminta selvitti yhä ryhmäkodin koronatilannetta. Se ei ole ollut toistaiseksi yhteydessä ryhmäkotiin eikä myöskään meihin Arskan omaishoitajiin. Ohjaajan antaman selvityksen mukaan ET ei edes huolinut Arskan yhteystietoja, koska ryhmäkodissa kaksi eri aikaan todettua positiivista koronatestitulosta ovat kaksi erillistä tapausta. Niitä ei voi käsitellä samassa yhteydessä. Luulisi, että jos ryhmäkodin henkilökunnan jäseneltä löytyy positiivinen testitulos, terveysviranomaisten hälytyskellot alkaisivat mouruta ja karanteenien astuvan voimaan.

Telkkarista yli vuoden raikuneesta koronatiedotuksesta huolimatta tilanne asettui siis merkilliseen kulmaan. Arska oli altistunut koronalle tai jopa saanut mahdollisesti koronatartunnan. Samoin oli käynyt hänen vanhemmilleen ja ryhmäkodin työntekijöille sekä myös toimintakeskuksen porukalle. Kukaan ei kertonut meille, kuinka menetellään Arskan toimintakeskuksen ja rokotuksen suhteen. Emme olleet saaneet miltään taholta tiistai-iltaan mennessä myöskään mitään syvempää viranomaistietoa poikamme mahdollisesta altistumisesta koronvirukselle.

Päätimme keskiviikkona 17.3.2021, että perheemme jää oma-aloitteisesti koronakaranteeniin poikamme korona-altistuman vuoksi. Tiedotin asiasta myös Arskan toimintakeskukseen. Toimintakeskus lupasi olla yhteydessä pienryhmäkotiin. Pienryhmäkodin ohjaaja soitti minulle aamupäivällä. Hän kertoi kundimme voivan mennä kuitenkin koronarokotukseen ET:n lekurin selvityksen mukaan, jos Arskalla ei ilmene torstaina koronaoireita.

Mikä helvetti, tässä kehitysvammaiseen ihmiseen, hänen perheeseensä ja hänen toimintaympäristöönsä kohdistuvassa koronatiedotuksessa, oikein mättää? Suomen koronaepidemia ei taltu, eivätkä tartuntaketjut katkea etenemällä byrokratia edellä. Miksi henkilökuntaa, joka työskentelee ykkösriskiryhmää edustavien kehitysvammaisten kanssa, ei rokoteta?

Matti Laitinen

omaa koronapiikkiään venttaava omaishoitaja

17.3.2021


Tämän blogin suosituimmat tekstit