Kirja-arvostelu

Matti Laitinen: Barcelona – runoja maailmalta vuosina 1976–2010
(julkaistu Tiedonantajassa 13.5.2011)

Matti Laitisen uusimman teoksen – runoteoksen tällä kertaa – takateksti kuvaa kirjan hengen paremmin kuin hyvin:
”Runokokoelma kertoo runoilijan omista havainnoista ja kokemuksista hänen matkustaessaan maailmalla tai hänen pohtiessaan maapallon kansalaisena maailman tilaa.
1970-luvulla Tukholman rautatieasemasta muodostui hänelle kesäisin tärkeä portti Eurooppaan suuntautuneille antoisille junamatkoille. Hän reilasi rinkka selässään Tukholman keskusrautatieasemalta Tanskaan, Hollantiin, Saksaan, Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin, Italiaan, Unkariin ja Jugoslaviaan. Jouluisin hän sitä vastoin lensi eri puolille laajaa Neuvostoliittoa ystäviensä kera, koska maassa ei vietetty joulua.
1980-luvulla hänen rautatievaelluksensa laajenivat koskemaan Saksan demokraattista tasavaltaa, Puolaa, Tšekkoslovakiaa, Ukrainaa, Bulgariaa ja Kreikkaa. Hän kävi myös kaksi kertaa pitkällä polkupyöräretkellä. Ensimmäisellä hän ylitti Tatran vuoriston fillarin satulassa. Toisella reissulla hän polki New Castlesta Dubliniin ja takaisin. Saman vuosikymmenen lopulla hänelle tarjoutui mahdollisuus tutustua syvällisesti Latinalaiseen Amerikkaan.
1990-luvulla runoilija isääntyi ja ryhtyi kesäisin kiertämään perheensä kanssa Eurooppaa. Kaikki hänen kohtaamansa kulttuurit ja kansat ovat avartaneet hänen ihmismieltään sekä kohentaneet hänen ymmärrystään.
2010-luvulla runoilija on edelleen tien päällä. Kun mikään tie ei perille vie, on löydettävä silta, joka yhdistää tiet.”

Teoksen nimiölehdeltä taas löytyy omistus kirjailijan merkitykselliselle oppi-isälle:

  ”Karl Marx
               periaatteeksi kivettynyt
aatteellinen möhkäle
            High Gaten hautausmaalla.
           Hautapaaden kiteissä sykkii
punaisena
            vastakohtien ykseys
ja taistelu. ”

Myös teos kokonaisuudessaan kuvaa aistivoimaisesti maailman ristiriitaista kudelmaa matkaajan muistojen, tietämyksen, havaintojen ja arvojen lävitse.

Kirjailija tuo samassa runossa esiin sekä historian vääjäämättömyyden että tässä ja nyt -hetken rehevyyden. Säkeissä välähtää pysäyttäviä kuvia, joihin voi ammentaa lisähehkua omasta kokemuksestaan. 

Kirja loihtii esiin vaarallisen mielentilan – se iskee esiin kaukokaipuun, halun kokea Euroopan eri kolkkien vilahtavan ohitsemme ja lävitsemme lukuisilla tavoilla:

 – moniaistisesti: ” Lähestymme suolakalan / ja Picasson kaupunkia.”

– nähden: ”Ensimmäiset valkeaksi kalkitut / arabialaisvaikutteiset kyläkunnat / taloineen, torneineen, / holvikaarineen ja muureineen / tupsahtivat radan viereen. / Sininen asettui asumaan kaikkiin ikkunaluukkuihin.”  tai

”Vuorijonon harjanteella / huitoi vihollistaan vastaan / 30 jättiläismäistä tuulivoimalaa.”

– kuullen: ” Suuntasimme keskusrautatieasemalta / kohti Garibaldin aukiota. / Liikenne nytkähteli ja vellosi / tummuvassa illassa / kuin verikosto.”

– tunnistaen: ”Heinäkuussa päivät olivat helteisiä, / yöt kuumia, / moskiitot / yön kuningattaria.”

– haistaen: ”En ole olutlasin ääressä. / Paikallinen kura ei sovi mahalleni.  / Se valuu lattialle.”  

maistaen:  ” Puiden vihreys tummeni asteittain. / taivaalle ilmestyi / oranssinhohtoisia pilviä. / Tuulessa maistui suola.”

– muistaen:  ” Espanjan kruunupäiden / historia lemahtaa / kolonialismilta ja inkvisitiolta. / Punainen kertoo / taistelukentille / vuodatetusta verestä / ja kansanmurhista, / keltainen / ryöstetystä kullasta.”

– tietäen:  ”Kaunotaiteiden saavutusten /ihmettely / jättää mieleen / pysyvän jäljen.”

oivaltaen: ” Maailman mielettömyys on tarttuvaa. / Ei hulluus! / Ihmisten mielettömyys ja välinpitämättömyys / luovat hulluutta.”  

 ja elämän moninaisuuteen uskoen: ”Iberit ilmaantuivat / jostain Pohjois-Afrikasta. / Mistä he tulivat? / Sillä ei ole niin väliä. / Afrikka on iso. / Tulijoita on riittänyt. / Baskeja, foinikialaisia, / kelttejä, karthagolaisia, / kreikkalaisia, roomalaisia, / juutalaisia, vandaaleja, / visigootteja ja maureja. / Heille kaikille kuulukoon / Iberian kaunis niemimaa./

Barcelonan myötä maailmaa kiertäen voimme kokea matkoista arvoituksellisinta, elämää.    

Outi Mietala, YL, taideterapeutti, kuvataiteilija

Barcelonaa (ISBN 978-952-67517-0-2, 76 s.) voi tilata Matti Laitiselta sähköpostitse: masa.laitinen@gmail.com; hinta 10 euroa + 1,05 euroa postimaksu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit