tiistai 1. kesäkuuta 2021

 


JÖTIKKÄ

Minulla oli huilipäivä. Tsittasin rantsussa. Dokasin huikat herukkamehua ja tungin pullamössöä naamaani. Olin saanut mestasta jo snadin pasurin ja yhden räkärin. Stikkasin ne kantavarikselleni. Vaakku haldasi hommansa ja vaappui tutun puun alle. Päätin vaihtaa mestaa, kun fisu ei näyttänyt skruudaavan enää. Rantsutiellä vihreä biitsilippu liehui vavan päässä blosiksessa. Vaalimainosta raahaava kundi kalasteli ääniä. Vain me kaksi fisustimme tällä aurinkoisella Vanhankaupunginlahden rannalla.

Dallasin kohti Kuliksen siltaa. Duunasin rantsussa repun kivivallin päälle. Pujotin masin koukkuun. Sinkosin virvelillä botnemetskini kauas skönelle lähes vastablosikseen. Annoin sen vajota botneen. Paino pysähtyi stoppariin. Koukku matoineen tapsin päässä jäi pyytämään. Aallot iskeytyivät rantsun stebareihin. Asetin metskini haaratsepaan. Kelasin liiat löysät pois. Jäin venttaamaan fisun tärppiä. Seurasin, kuinka tuuli tarttui siimaan. Se kaareutui. Tiira lekuutteli ilmassa ja kyttäsi skönessä jotain skitaria.

Tsiigattuani muutaman minsan skönelle. Hiffasin virvelini vavassa pari nykäystä. Siima suoristui. Tartuin metskiini. Tein vapa stondiksessa vastavedon. Joku pani hitosti hanttiin siiman toisessa päässä. Aloin kelata vapa pystyssä siimaa sisään. Fisu kävi pinnassa ja polskutti vodaa parinkymmenen metrin päässä. Hilasin fisua lähemmäksi vavalla ja kelasin sen jälkeen nopsaan siimaa ineen. Onnekseni rantsu oli matala ja hiekkapohjainen. Sain vedettyä styrkan fisun nätisti liidossa biitsille.

Metskiini oli tarttunut pulska, puolimetrinen merilahna. Kuparilta hohtava latikas tuntui painavan reilusti yli kilon. Siinä me tsiigasimme rantsulla toisiamme silmiin. Irrotin koukun pihdeillä sätkyttelevän jötikän suusta. Päästin eväkkäältä blodet skeglellä saman tien. Sisuksien mädistä päätellen lahnojen kutuaika oli alkanut.

Pakkasin fisustuskamani ja saaliini reppuuni. Lähdin dallaamaan onellisena starbana kohti Valkkaa. Sain saalista sen verran kuin tarvitsin. Ollessani snadi Bärtsin kundi uunilahna oli himassa herkkusafkaa.

Matti Laitinen

eläkeruuna ja omaishoitaja

30.5.2021