Metsämarssilla

Helsingissä 18.3.2023 luonnonsuojelujärjestöjen organisoimaan Metsämarssiin osallistui tuhansia kädellisiä nisäkkäitä eli ihmisiä. Mielenosoitusmarssi kokoontui Senaatintorille ja suuntasi kulkunsa Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta eduskuntatalolle. Poliisille osallistujajärjestöiksi olivat ilmoittautuneet ainakin Suomen luonnonsuojeluliitto, Luontoliitto, WWF Suomi, Greenpeace Suomi, Natur och Miljö, Birdlife Suomi, Climate move, Meidän metsämme ja Elokapina. Lisäksi marssilla oli mukana useita poliittisia puolueita.

Luonnon monimuotoisuus on viime vuosikymmeninä huvennut nopeammin kuin koskaan – ympäri maailman. Ihmisiä on maapallolla miljardeittain, enemmän kuin mitään muita luonnonvaraisia isoja nisäkkäitä. Kekseliäänä olentona ihminen löytää aina vain uusia tapoja hyödyntää palloamme”.

Suomessa katseet kohdistuvat metsään. Puu on monessa suhteessa erinomainen raaka-aine. Se ei lopu, vaan kasvaa uudelleen, toki ”harmillisen” hitaasti. Metsäähän meillä on, kaksi kolmannesta maamme pinta-alasta”.

Lajikatoon on havahduttu ympäri maailman. Paineet metsäluonnon suojeluun kasvavat myös kansainvälisesti, Suomen ulkopuolelta. Tämä on punainen vaate maamme metsäsektorille. ”Suomen metsienhoito on maailman parasta”, kuuluu uskonkappaleeksi noussut hokema. Uskoa ei saa horjuttaa”. (Pekka Tenhunen Suomen luonnonsuojeluliitto, Kuopio)

Sodat ja asevarustelu tuhoavat sekä suoraan että välillisesti tehokkaimmin elinympäristöämme, luontoa ja meitä ihmiskunnan jäseniä. Ilmastosopimuksissa sodat ja asevarustelu jätetään tietoisesti niiden ulkopuolelle. Rauhantyö ja luonnonsuojelu on yhdistettävä, koska ilman rauhaa on vaikea suojella yhtään mitään ja koska sodat ja asevarustelu vain edistävät luontokatoa ja ilmastonmuutosta. Kosmeettinen viherpesukapitalismi ei pelasta maailmaa, vaan ylläpitää vain uusin keinoin ympäristökriisiä aiheuttavaa ja liikakulutukseen perustuvaa yhteiskuntajärjestelmää.

Matti Laitinen

19.3.2023

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runoja satamasta v. 1975, Matti Laitinen