Uusin kirjani - Liimanen

Elääksemme me tarvitsemme ravitsevan ruoan ja vahvistavan juoman lisäksi osaksemme myös vastavuoroista ystävyyttä, rakkautta ja solidaarisuutta. Ajoittain selkärankamme valuessa polvitaipeisiin kaipaamme kulhollista käärmekeittoa. Meidän vastoinkäymisemme ja onnistumisemme elävät kertomuksina omissa muistoissamme ja ystäviemme mielissä. Ystävyys on käyttöliittymä, jossa vasta minä saa merkityksensä meissä. Ilman hulinaa ja vilinää sekä vuoristorataa ihmisyhteisössä – oleminen olisi aika viheliäistä.

Kirjojen kirjoittaminen on yksi inhimillinen toiminnan laji, joka muistuttaa hyvin paljon sienestystä. Kummatkin kiintymykset vaativat osakseen intohimoa, voimakasta sitoutumista, jopa mielikuvitusta, kohteeseensa perehtymistä, aktiivista matkustamista ja aineiston keruuta, elämänkokemusta sekä kertyneen raaka-aineen saattamista aistittavaan ja nautittavaan muotoon. Kukaan ei pidä kaikesta – en minäkään katalonialaisesta mahalaukkumuhennoksesta. Poliittinen romaani nostattaa joidenkin ihmisten perseisiin jopa näppylöitä. Omat kirjani muistuttavat metsäsienisalaattia, joka koostuu arjen realismista maustettuna it-seironialla, parodialla ja satiirilla. Niiden lähtökohtana on arjen kunnioittaminen ja todellisuuden kuvaaminen itsenäisesti omin ajatuksin ja äänen painoin.

Olen kirjoittanut 16 vuoden aikana viisi kaunokirjallista teosta ja yhden tietokirjan. Niissä lapsuus, nuoruus, aikuisuus ja nykyisyys kättelevät toisiaan. Itse asiassa minä olen suoltanut yhtä ja samaa yhteiskunnallista romaania, jonka erillisiä lukuja ovat: Pyllervo Paunonen, Kissankasvattaja, Kuolema San Lorenzon yössä, Oikeutta ja kuolemaa ja Liimanen. Kirjat poikkeavat muodollisesti toisistaan, mutta sisällöllisesti niiden aihepiirit ovat samat: rakkaus ja viha, ystävyys, oikeudenmukaisuus ja epäoikeudenmukaisuus sekä valta ja vastuu. Kirjailijoina minuun ovat vaikuttaneet mm. Maksim Gorki, Jaroslav Hašek, Ernest Hemingway, Martti Larni, Jack London, Erno Paasilinna, John Steinbeck ja B. Traven.

Uusin kirjani – Liimanen – on yhteiskunnallinen romaani, joka kertoo nuoresta ja keski-ikäisestä Stadissa asuvasta Liimasesta. Romaanin tapahtumat ajoittuvat solidaariselle 1970-luvulle ja vuoteen 2006.

”Nuori Liimanen harrasti vapaapainia ja hämyilyä kaveriensa kanssa. Hän ansaitsi leipänsä varaosakeräilijänä, tv-asentajana, satamajätkänä ja rakennusapumiehenä. Hän halusi kyseenalaistaa vallitsevan todellisuuden. Liimanen rokkasi, reilasi ja rakasti. Hän liittyi 1970-luvulla nuoruuden vimmallaan mukaan kommunistiseen nuorisoliittoon ja päästyään tekniikan jatko-opintojen pariin myös Sosialistiseen Opiskelijaliittoon. Kesäisin hän matkusteli mieluiten Itä-Euroopassa. Hän kieltäytyi vakavien eettisten ja yhteiskunnallisten syiden vuoksi palvelemasta Suomen armeijassa.

Viisikymppisessä Liimasessa olennoitui keski-ikäinen suomalainen mies. Hän oli keskiasteen ammattikoulutuksen käynyt keskinkertainen ja keskioluesta pitävä kuolevainen rasvaniskauros. Hänen tukkansa ei valunut enää silmille, vaikka takatukka putosi edelleen urhoollisesti hartioille. Hän oli pieni, pyöreä ja karvainen mies. Keskivartalon konehuoneen pallomaisuus ei huolestuttanut häntä, koska valokin kaareutui avaruudessa. 30-vuotinen kamppailu leivästä ja työvoiman jokapäiväisestä uusintamisesta jatkui hänen kohdallaan edelleen. Hän opetti työkseen tietojenkäsittelyä vajaakuntoisille ihmisille, koska tietoyhteiskunta edellytti jäseniltään medialukutaitoa.

Liimanen ei ollut luopunut uudella vuosituhannella yhteiskunnallisesta toisinajattelustaan, koska hän oli periaatteellinen mies. Isääntynyt Liimanen seikkaili lomillaan yhdessä perheensä kanssa eri Euroopan kolkilla.”

Jos haluat hankkia itsellesi uuden romaanini, voit ostaa sellaisen minulta hintaan 25 euroa / kpl + pm. Yhteystiedot:
masa.laitinen@gmail.com.

Kirjaa saa myös suoraan kustantajalta: www.mediapinta.fi

Matti Laitinen

Tämän blogin suosituimmat tekstit