VIIMEINEN KÄÄRINLIINA

Kävin märkänä ja loskaisena sunnuntaina tsiigaamassa muistisairasta faijaani Itiksen palvelutalossa. Aamuhugissa työskenteli ainoastaan viisi hoitajaa. Minusta määrä oli kovin snadi 30 vanhusta käsittävällä osastolla. Hoitsujen duuni kuormittaa sekä kroppaa että nuppia. Liksa ei ole hääppöinen. Silti faijan hoitsut ovat tehneet duuninsa aina läsnäollen ja hyvin. En ole hiffannut valitsemiemme Stadin kuntakonsernin päättäjien hiippailevan koskaan käytävillä vastaan.

Faija ei tsitannut tällä kertaa Kehäkukan ryhmäkodin ruokasalissa safkalla. Faija torkkui istuma-asentoon säädetyssä bunkassaan omassa kämpässään. Hoitsu tyrkkäsi äijälle montuun soseutettua sapuskaa. Vapautin hänet hommasta ja tartuin itse lusikan varteen. Faija avasi pari kertaa silmänsä, mutta ei tsennannut syöttäjän vaihtuneen.

Faija on ollut viime viikot ihan veto veks. Äijä on vetäytynyt unimaailmaansa. Se ei pysty käymään enää paskiossa. Voimat ovat sluutanneet. Peseytyminen, huolto ja vaipansinksaus tapahtuvat pedissä. Hommautin viime viikolla faijalle pari siirtolakanaa, jotta hänen siirtämisensä olisi hoitsuille iisimpää. Aikaisemmin Stadi piffasi tämän viimeisen käärinliinan. Nykyisin sen joutuu pulittamaan kukin ihan itse.

Syötin faijaa pikkulusikalla. Vihreä sose ja jälkisafkarahka putosivat hyvin. Faija avasi pari kertaa öögansa, mutta daiju sukelsi välittömästi takaisin sameiseen sköneen. Yhteiset ulkoilut pyörätuolilla läheisessä puistossa kuuluvat jo menneisyyteen, johon ei ole paluuta.

Telkkarissa nuori uros harrasti avojaloin eloonjäämispärjäilyä sadeskuttassa. Popsi toukkia, sytytti fleggiksen ja meni goisaamaan byggaamaansa bunkkaan. Onko suuntaus sama vanhusten ja vammaisten hoivatyössä? Helsingin kaupungin talouden ja toiminnan seurantaraportin 3/2018 mukaan kuntakonsernille kertyi ylijäämää 354 miljoonaa euroa. Miksi helvetissä rikas Stadi ei kohdenna riittävästi varoja julkiseen vanhusten hoitoon, tarvittavan lisähenkilökunnan palkkaamiseen eikä kustanna pienituloiselle vanhukselle edes viimeistä käärinliinaa?

Minkälaisia kyynikoita me olemmekaan valinneet tämän maan päättäviin elimiin? Liiketoimintamalli soveltuu huonosti vanhusten ja vammaisten hoivatyöhön sekä näiden alojen työntekijöiden palkkaukseen ja heidän määränsä mitoitukseen.

Matti Laitinen
Dementoituneen vanhuksen poika
ja kehitysvammaisen pojan isä

Tämän blogin suosituimmat tekstit