VUOSI KORONAA

Aamutelkkarissa Valkoisen talon myyntikonsulentti Charly Salonius-Pasternak Suomen armeijan oma lentäjänpoika, ilmavoimien entinen komentaja ja nykyinen ilma-asekonsulentti Lauri Puranen kauppasivat estottomasti hävittäjiä kuin sotamieskuntoa lisäävää ravintolisää. Tämä alustavasti 10 miljardia maksava, ainutlaatuinen MilitarMax -ravintolisä tuo Suomelle uhitteluenergiaa, auttaa sitä jaksamaan demonisoidun naapurin naapurina, kohentaa sen joukkotuhomassaa ja lisää sen taistelupuhtia.

Asekauppiaat ovat aina kauppamiehiä. Heillä ei ole tapana kertoa edustamiensa tuotteiden sivuvaikutuksista ja niiden vaikutuksista kohdemaan kansanterveyteen. Aseteollisuus pysyy hengissä vain myymällä aseita ja ylläpitämällä sotia. Asevarustelu ohittaa tapansa mukaan kansanterveyden. Toki maassamme elää jo miljoonaa pienituloista ihmistä köyhyysrajan alla tai sen liepeillä. Se on vain sivujuttu.

Pandemiasta huolimatta asepullistelut, kansalliset ja kansainväliset aseelliset konfliktit jatkuvat yhä maailmalla. Aseet käyvät varsin hyvin kaupaksi. Sotilastukikohtia ei ole suljettu. Suomessa asevarusteluun käytetyt määrärahat ovat kasvaneet 2000-luvulla n. 1,7 miljardista eurosta 3,5 miljardiin euroon. Tänä vuonna tapahtuva militaariloikka nostaa maamme sotilasmenot yli 10 miljardiin euroon. Hävittäjien ylläpitoon tarvitaan tulevina vuosina vielä useita kymmeniä miljardeja lisäeuroja.

Hävittäjähankinnan ja muun asevarustelun lopullisesta hinnasta ei hiiskuta tietenkään mitään, jottei puolustuskykyyn vetoava herkkä illuusio särkyisi. Osviittaa Suomen asevarustelun lähivuosien todellisesta hinnasta ilmaisevat puolustusministeriön lähivuosien viralliset menot. Niitä kertyy v. 2020-2023 yhteensä 18,151 miljardia euroa. (Lähde: Taulukko 6. Valtiontalouden kehykset hallinnonaloittain sekä arvio kehyksen ulkopuolisista menoista vuosina 2020—2023, milj. euroa v. 2020 hinta- ja kustannustasossa.)

Markkinavetoista taloutta ylläpitävä hallitus on ottanut jo liki 19 miljardia euroa ulkomaista velkaa koronassa kolhiintuneen järjestelmän tekohengitykseen. Edes koronan kiihdyttämän talouskriisin aikana se ei ole kuitenkaan pihahtanut sanaakaan 10 miljardia euroa maksavan hävittäjähankinnan peruuttamisesta. Sota ja asevarustelu ovat lietsotun vihan pandemioita. Niiden lopettamiseksi ei katsota olevan tarpeellista taistella.

YK:n yleiskokous hyväksyi ydinasekieltosopimuksen heinäkuussa 2017. Mukana oli 122 valtiota, joista 50 on nyt ratifioinut sopimuksen. Ydinasekieltosopimus kieltää muun muassa ydinaseiden käyttämisen, hallussapidon, valmistuksen ja testaamisen. Suomi ei ole allekirjoittanut sopimusta. Maamme jäi v. 2017 sivuun sekä sopimusta koskeneista neuvotteluista että äänestyksestä. Samoin tekivät kaikki Nato-maat ja suurin osa EU-maista. Miksi rauhankonsulentit eivät esittele tätä ainutlaatuista tarjousta Yleisradion aamutelkkarissa meille suomalaisille veronmaksajille ja kehota meitä suomalaisia liittymään siihen?

Olemmeko unohtaneet poikkeustilan vallitessa, että sota on kulkutauti, joka laajenee median ruokkimana ihmisten mielissä helposti kymmeniä miljoonia ihmisiä tappavaksi pandemiaksi? Asevarustelurahat pitäisi sijoittaa väestön hyvinvointiin ja terveyden ylläpitoon. Näin tärkeästä asiasta pitäisi järjestää demokraattiseksi itsensä nimeämässä valtiossa kansanäänestys. Toisen maailmansodan jälkeen Suomen maaperällä, ilmatilassa ja merialueilla ovat elvistelleet sotilaallisella voimallaan ainoastaan Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset.

Matti Laitinen

Vanhukainen ja omaishoitaja

29.1.2021

Tämän blogin suosituimmat tekstit