VALLILAAN KÄTKETTY SALAISUUS PALJASTUU

Valtaväyliltä hiljaisuuteen, mukulakiviltä vehreyteen ja tiiliseinistä korttelipihoille: Vallilaan on kätketty salaisuus, josta ei moni tiedä, eikä se ulospäin itseään paljasta. Vielä.” ”Henkeäsalpaava, puistojen ylle asettuva maisema tuo mielenrauhaa. Monumentin kodeista avautuvan kaltainen maisema tulee kantakaupungissa harvoin vastaan. Monumentti sijaitsee Vallilan korkeimmalla kohdalla, harjun päällä.” (Pohjola Rakennus Oy)

Stadin rakentaminen maailman toimivimmaksi kaupungiksi jatkuu koronakeväällä 2021. Tsiigasin vanhojen lehmusten siimeksestä AVA-hotellin kuolinskrubuun nousevan 14-kerroksisen elementtitalon - Vallilan Monumentin syntyä. Asuintalo pystytetään valmiita elementtejä pinoamalla ja yhdistelemällä. Sokkeli ja viemäröinnit oli jo duunattu. Ekan kerrokset kantavat ulkoseinät oli pistetty paikoilleen. Raksan nurkissa stondasi muutama taloa koossapitävä tukipalkki. Montussa raikui musa. Kraana laski korkeuksista ohutta, betonista rakennuselementtiä pultattavaksi väliseinäksi yhteen ekan kerroksen kämppään. Kuinka pitkä mahtaa olla tämän harmaan hapankorpputornin elinkaari? Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Virkamäen mukaan jo 1960–70-luvuilla talot rakennettiin kestämään 30 vuotta (Lähde: Taloussanomat 28.10.2011 Kimmo Norokorpi).

Oma 56-vuotiaan asuintalomme teräsbetonirunko, paksut kantavat väliseinät ja välipohjat ovat valettu paikan päällä. Kotitaloomme tehtiin v. 2015 täysremontti. Tämä lisää sen elinaikaa ainakin 50 vuodella. Naapuritontin Monumentin verso vaikuttaa siihen verrattuna korttitalolta. Dunkkaa jotenkin sitä, että kertakäyttökulttuuri on levinnyt yhä vahvemmin talonrakennusalalle. Havaintojeni mukaan rakennusyhtiö kierrättää kustannussyistä raksoillaan Vallilassa lähinnä vain monikansallista rakennustyöläisten joukkoa.

Rakennusrumba alkoi AVA-Instituutin Säätiön myytyä joulukuussa 2019 AVA-akatemian rakennuksen ja tontinvuokraoikeuden Pohjola Rakennukselle. Talon delattua syksyllä 2020 Vallilassa sen sijalle kaivettiin iso monttu. Sen botnesta startattiin kahden uuden, tyyriimmän talon rakentaminen. Stadin vuokratontille nousee kaksi asumistornia Monumentti ja Siluetti. Monumentti valmistuu arviolta marraskuussa 2022. Tornin 46,5 m² suuruisen asunnon velaton hinta on 342 300 €.

Muistelin yli viisikymppistä AVA:n 8-kerroksista, v. 1965 bygattua majoituskolossia. Asumiskelpoisen, kirjahyllyrunkoisen talon murjomiseen maan tasalle kului viikkoja. Rakennusjätteestä päätellen sen rakentamisessa ei oltu pihdattu harjateräksestä. Purkukoneen jättiläispihdit ja valtava piikkauspiikki silpoivat ja vasaroivat lamellitalon seiniä ja repivät murjottuja rakenteita alas pihalle. Sähköpiuhojen jämät roikkuivat ruhjotulla ulkosivuilla. Toisen kaivurin teräskauha pureutui armotta fönäriaukoista sisään. Vuonna 1999 täysin remontoitu majoittamo kuoli kituen, kilisten, kirskuen ja kolisten.

Rakennuksessa oli toiminut aikaisemmin AVA-akatemia koulutustiloineen ja myöhemmin kohtuuhintainen hotelli AVA, jossa oli tarjolla 55 huonetta ja huoneistoa. Kaikissa kämpissä oli taulu-tv, kaksi erillistä vuodetta ja oma kylpyhuone. Huoneistoissa ja studioissa oli myös minikeittiö, joiden varusteisiin kuuluivat jääkaappi, mikroaaltouuni ja tee- ja kahvivehkeet. Olin käynyt kokoustamassa hotellissa pari kertaa. Pari frendiäkin bunkkasi lomareissullaan mestassa. Talo olisi sopinut edelleen oivasti pienasuntokäyttöön.

Pormestarin jyräämässä Stadissa tornitaloja stondaa kohta kaikkialla. Skuttat, kaltsit ja puidet poistetaan tieltä. Stadiin lisää tonttimaata tarvitaan. Rantsut täyteen rakennetaan. Puistot paskaksi pannaan. Skuttat sileiksi sahataan. Kuka kaipaa oman kaupunginosansa muuttumista betoninvihreäksi grynderien tornikeitaaksi? Vallilan korkeimmalle kohdalle, harjun päälle, Vallilanlaakson rinteeseen louhitaan peruskallioon pesää kolmelle uudelle Pohjola Rakennus Oy:n korkealle asuinrakennukselle - Vallilan Fikalle, Piilolle ja Jemmalle.

Kuntsin kentän alle aletaan louhia parkkihallia. Alue aidataan ja puita kaadetaan. Maailma pelastuu!

Matti Laitinen

32 vuotta Valkassa bunkannut vanhukainen

19.3.2021

Tämän blogin suosituimmat tekstit