MAISSA JA SKÖNELLÄ

Botski kynti Stadin edustalla jäisessä skönessä. Mosat hurisivat korvissa. Niiden tärinä välittyi pubin tuolin kautta koko kroppaan. Arska selaili tiedelehden sivuja. Minä tiirailin fönäristä pelastuspaattien välistä valkoiselle jääkentälle. Ulkona hilseili snadisti snögeä. Ihmettelin, miksei Stadin pormestari skiglaillut jäälauttojen välissä.

Viime viikko oli kulunut glesana himassa hilluen. Sitkeä räkätauti iski koko perheeseen. Meikäläistä se kuritti pari kertaa putkessa. Röörit olivat tukossa vähän vieläkin. Arska oli viikon glesana, eikä voinut mennä tartuntariskin vuoksi duuniinsa Larun Pasilaan. Arskan lah-jakso kuluvalla viikolla Tölikässä jouduttiin stumppaamaan, koska kundin mutsi sairastui mahaflunssaan. Omaishoitajille suotu huilivapaa skimbasi tulevaisuuteen.

Botski ohitti Suokin ja suuntasi keulansa kohti avointa Suomenlahtea. Mutsilla ja faijalla oli ollut hotsku buukattuna Tallinnasta. Kun sitä ei pystynyt enää perumaan, me Valkan kundit päätimme seilata kimpassa Baltiaan. Reissussa oltiin taas. Kuppilassa tsittasi melko vähän jengiä. Iskelmäpop raikasi harmaassa hämärässä. Kukaan ei hoippunut jurrissa. Jättiskriinit mainostivat pubisafkaa. Hain meille mehut. Kajari kailotti täksfriissä olevan tarjolla erinomaiseen hintaan brenkkua ja hajusteita. Arska piirteli sporien ja dösien kuvia. Kannen sisälämpötilaa oli laskettu energian säästämiseksi.

Pubissa käynnistyi karkkibingo. Bingoisäntä dilkkasi pelikuponkeja. Kehui pelaajia prootyypeiksi. Vain vaakariveillä skulattiin. Freeboltseja oli myös tarjolla. Arvotut numerot välkkyivät skriineillä. Bingo! Meille riitti, vaihdoimme mestaa. Pleisin vaihto tekee välillä pöntölle gutaa.

Siirryimme kipon ahterin tanssiraflaan. Viisi paria jorasi orkkakorokkeen edessä. Verhot pysyivät bosessa. Plattanpyörittäjä soitti haikeaa bailumusaa mm. Katri-Helenaa, Irwiniä, Baddingiä, Agentseja ja Olaa. Arska diggasi biiseistä. Itse olen proge- ja bluesstarba. Paatti valssasi harmaassa meressä. Horisontti sulautui kaukana harmaudessa skönen ja taivaan väliin.

Verhot vetäytyivät syrjään. Bändi aloitti settinsä. Sitkeä flunssa oli kaatanut solistin. Jäljelle jäänyt viisikko jatkoi ikivihreällä biisilinjalla. Peter von Baghin sanoin "Iskelmä on kansakunnan salainen muisti." Saundeista hiffasi Esa Pulliaisen ja Hank Marvinin skittaoppien menneen himaan. Apassi vonkui kirkkaasti, rytmikkäästi ja kauniisti.

Botski saapui satamaan ja purki lastinsa. Naapurikaijan vieressä kellui Ukrainan sotapakolaisten majoitus- kalikka. Me suuntasimme handut handuissa mummokärryjen kera kohti Nauticaa. Ylitimme Brysselin piffaaman Amiraalin jalankulkusillan. Kävimme kauppakeskuksessa heittämässä huuleen intialaiset pöperöt. Alemyynneistä huolimatta handelleissa ei heilunut jengiä. Virolainen arki eldasi säästöliekillä. Inflaatio oli futaissut aristelematta kuluttajia perseeseen.

Lähdimme dallaamaan Ahtria pitkin kohti Rotermannin korttelia. Kartsat olivat snögestä, suolasta ja hiekasta koostuvan puuron peitossa. Sen alla väijyi jää. Etenimme lippaamisvaaran vuoksi hissukseen ja eteemme tsiigaten. Liukuesteet pläägissä stoppasivat jäälläkin. Hotelli Metropolin viereiselle tyhjälle tontilla stondasi uusi bygga. Astuimme Metropolin aulaan. Gamlan puolen respa ja rafla toimivat jälleen. Aamiaisbuffa sijaitsi entisessä, tutussa mestassaan. Me emme ole spahemmoja. Meille riittää kaksi bunkkaa, kylppäri, telkkari ja jääskobe.

Purettuamme rauhassa roinamme ja duunattuamme varakledjut skobeen dallasimme Mere puiesteen sporapysäkille. Jengin päästyä duunista sohjopuuro oli sulanut jalkiksilla likaiseksi velliksi. Hyppäsimme ykköseen. Se lähti skujaamaan kohti Koplia. Skurun matalalattiaosasta löytyi vapaat invamestat. Vilautin vihreetä tsettiä lukulaitteeseen. Hyppäsimme veks Baltian steissin pysäkillä.

Ulkotori oli lähes tyhjä. Yhdellä tiskillä blisattiin nahkaisia kusiluistimia, villakintaita ja -sukkia. Rundasimme hallin. Slumppasimme lihapuolelta jöötin palvifläsää ja biitin irkkucheddaria. Heitimme hissillä kakkoskerrokseen. Rönötimme nojatuoleissa. Faija dokasi pilsnerin ja Arska limun.

Paluumatkalla poikkesimme Virukeskuksen luona marketissa hankkimassa hapankaalia, valkkarikurkkuja, mustaa leipää sekä Arskalle kefiiriä ja iltapalaa. Sitten dallasimme hotelliin.

Matti Laitinen

vanhukainen, omaishoitaja ja rauhanmies

12.1.2023

Tämän blogin suosituimmat tekstit