ON MUITAKIN VAIHTOEHTOJA KUIN SOTIMINEN

En epäile minkään sodan julmuutta. Jokaisen sodan ja sotivan tahon päämääränä on nimetyn vihollisen kukistaminen kaikin mahdollisin keinoin. Sotien suurimmat voittajat ovat nykyisin aseteollisuus, ja ne tahot, jotka vastaavat tuhotun yhteiskunnan jälleenrakennusbisneksestä. Sotien seurauksista suolaisimman hinnan maksavat aina tavalliset siviilikansalaiset eivät koskaan sotapäälliköt. Useissa valtiossa kuten Suomessakin sotavoimien ylipäällikkönä toimii maan presidentti.

 Kreikkalaisen sananparren mukaan: ”Sota on siitä   huono, että se tekee enemmän pahoja ihmisiä,   kuin karsii niitä pois.” (Immanuel Kant: Ikuiseen   rauhaan, s. 39) Sodan hyväksikäyttö omien   päämäärien saavuttamiseksi on nykyajan   anteliaisuutta.

Suurvaltojen tekemien hyökkäyssotien todellisena motiivina on aina ollut luonnonvarojen ja yhteiskunnallisen vallan haltuunotto kohdealueilla. Niiden tekotapana ovat aseellinen hyökkäys ja  kohdemaan infrastruktuurin tuhoaminen sekä lupa murhata ilman kiinnijäämisen riskiä. Tilaisuus  tekee varkaan. Ainoastaan suurvalloilla ja niiden rikoskumppaneilla on mahdollisuus  toteuttaa nämä rikokset, koska niitä estämässä ei ole riittävän varteenotettavaa vastavoimaa. Mikään tuomioistuin ei langeta näille valtiollisille rikoksentekijöille tuomioita. Kansainvälinen oikeus on voimaton koska, sillä ei ole käytettävissä valtioiden yläpuolella olevaa tahoa, joka voisi pakottaa valtiot tottelemaan sitä. Kaikkiin sotiviin suurvaltoihin on sovellettava poikkeuksetta samanlaisia kansainvälisiä velvoitteita, boikotteja, pakotteita ja tuomioita.

Valtiovelkaa älköön tehtäkö valtion ulkoasioita silmällä pitäen.” (Immanuel Kant s. 16). Sotaa ei pitäisi käydä velkavaroin eikä asevarustelua pitäisi rahoittaa lainavaroilla. Kotimaamme Suomi aseistaa itseään velkavaroin. Ihmisen elämä on lyhyt, ihmiskunnan historia on lyhyt. Seuraava sukupolvi mitätöi vallantunnossaan edellisten sukupolvien kokemat kauhut ja niiden sotien kylmät varjot. Sota on tuotteistettu ja yhtiöitetty vallanvaihtopalvelu. Kansakunta kustantaa kiltisti verovaroista lahtauslystin.

Minusta maailmassa ylläpidetylle jatkuvalle sotaisuudelle ja sotimiselle ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin yleismaailmallinen aseriisunta, asevarustelun lakkauttaminen, aseteollisuuden kieltäminen ja kaikkien armeijoiden ja sotilasliittojen lopettaminen. Kaikki muu on hurskastelua ja kosmetiikkaa. Viimeiset 100 vuotta ovat osoittaneet, että mitään muuta tietä maailmanrauhalle ei enää ole. Minusta on naurettavaa väittää esittämääni vaihtoehtoa pelkäksi haaveiluksi tai lapsellisuudeksi nykyisellä tieteellisteknisen joukkotuhonnan aikakaudella. Tätä vaihtoehtoa ei ole edes yritetty toteuttaa käytännössä koskaan maapallolla. Suomi voisi aluksi vahvistaa omalta osaltaan YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen. 

Käydessään sotaa toisen valtion kanssa älköön mikään valtio antautuko sellaisiin vihollisuuksiin, että keskinäinen luottamus tulevana rauhan aikana käy mahdottomaksi.” Immanuel Kant: (Ikuiseen rauhaan, s. 18)

Minusta Natoon liittyminen ja ydinaseiden tuominen Suomen maaperälle eivät edistä rauhaa maailmassa, vaan päinvastoin kiristävät jo nyt olemassa olevaa vastakkainasettelua. Tilanne on hyvin vakava. Jos USA-Nato ja Venäjä eivät ryhdy vihdoin rauhanneuvotteluihin, tässä käy helvetin huonosti kaikille. Silloin on ihan sama, mitä mieltä kukin yksilö on Ukrainan sodasta. Kuinka monta kertaa ihmiskunta harhautetaan vielä massamurhaamaan suursodassa omia jäseniään, ennen kuin se ymmärtää tämän ratkaisun koituvan vain sen omaksi tuhoksi?

Rauhansopimukseksi älköön tunnustettako sellaista, joka on tehty salaisella tarkoituksella varata samalla aihe vastaiseen sotaan.” (Immanuel Kant: Ikuiseen rauhaan v. 1795, s. 13) Käytyjen maailmansotien rauhansopimukset eivät menneet pysyvän rauhan kannalta ihan putkeen.

Me, jotka emme ole syyllisiä sotiin,

me, jotka emme valmista tai myy aseita,

me, jotka oikeutamme kenraaleille kuolemamme,

me olemme kaikkialla parasta tykin ruokaa.

Vastustan itsenäisenä ajattelijana ja rauhanmiehenä kaikkia maailmalla tällä hetkellä käytäviä sotia ja kansainvälisiä sotilaallisia konflikteja sekä niitä ylläpitävää asevarustelua ja aseteollisuutta.

Matti Laitinen

Vanhukainen, omaishoitaja ja rauhanmies

28.11.2022

Tämän blogin suosituimmat tekstit